Höga kusten-bron målas om

Höga Kustenbrons lodräta hängare behöver målas om. Arbetet sker helt manuellt och kommer pågå under två somrar. 

De lodräta hängarna på Höga Kusten-bron ska målas om. Arbetet sker helt manuellt och ska starta i augusti i år. Foto: Svevia

– Hängkablarna behöver målas om med 10-15 års mellanrum för att skyddas mot väder och vind, säger Magnus Skoglund, Svevia.

Svevia har kontrakt med Trafikverket när det gäller löpande underhåll av Höga Kustenbron som att utföra regelbunden inspektion av broarnas anläggningstekniska delar, utföra förebyggande och avhjälpande underhåll och att röja snö uppe på de 180 meter höga pylonerna på Högakustenbron.

– Men att måla om bron ingår inte i vårt underhållskontrakt utan är ett enskilt kontrakt. Och eftersom uppdraget är minst sagt speciellt så kommer vi att samarbeta med ProAccess. Det är de som kommer att klättra upp i den 182 meter höga bron och sedan långsamt fira sig ner samtidigt som de målar hängarna.

Arbetet beräknas ta två somrar att genomföra, men är svårt att tidsplanera.

– Det säger sig självt att den här typen av jobb styrs av vädret. Det kan bara utföras sommartid när det är milda temperaturer, inte regnar, inte är alltför mycket vind och inte alltför hög luftfuktighet. Därför går det inte att säga exakt när vi blir klara.

Trots att arbetet sker i luften ovanför bilarna måste ett körfält stängas av på grund av säkerhetsskäl. Dels behöver entreprenörens fordon, och utrustning plats på en del av körbanan men det är också en säkerhetsåtgärd om någon mot förmodan skulle tappa något.

Projektet kommer att påbörjas under augusti månad.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste