Nationell strategi mot skattefusk och svartarbete

Sveriges byggindustrier håller på att ta fram en nationell strategi för sund konkurrens i byggbranschen. I ett första skede har man samlat in synpunkter från 2 000 personer som jobbar i eller kring byggbranschen.

Sverige Byggindustrier håller på att ta fram en nationell för en sund konkurrens i byggbranschen. Arkivfoto: Ann-Louise Larsson

– Visionen och målet är att vi har en gemensam bild över vilka spelregler som gäller i branschen när det gäller sund konkurrens. Och att vi har definierat och bestämt vilka områden, säger Charlotte Wäreborn Schultz på Sveriges Byggindustrier, som leder projektet till Sveriges Radio Ekot.

Förutom att hjälpa aktörerna i byggbranschen hitta rätt i det snåriga regelverk som finns, vill man med den nationella strategin också påverka attityderna.

– För det här är ett problem som inte bara går att lösa med striktare kontroller, säger Charlotte Wäreborn Schultz till Ekot.

– I branschen finns det ju tyvärr några som bedriver rent kriminell verksamhet, men det finns också många aktörer som vill göra rätt, men som inte kan göra rätt, utifrån att det finns brister i kunskap eller att regelverket är svårt att tolka, och det är det vi jobbar med när vi nu ska ta fram den här strategin om sund konkurrens, tillägger hon.

Nästa steg i projektet blir en landsomfattande diskussion om att skapa en sund byggbransch.

 – Till hösten kommer vi att bjuda in på lokal och regional nivå aktörer som funderar på, hur kan vi bidra på vår hemmaplan, hur kan vi förändra attityder och beteende, vilken kunskap behöver vi härute för att det här ska gå rätt till. Och man ska veta om att de nationella aktörerna här i Stockholm, det är ju inte vi som skapar det här, utan det är i hela Sverige som det skapas en sund konkurrens, säger Charlotte Wäreborn Schultz till Ekot.

Förutom byggföretag har branschorganisationen även involverat myndigheter, banker, försäkringsbolag och andra aktörer.
 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste