Volvo CE investerar 16 miljoner i Eskilstuna-anläggningen

Volvo CE har beslutat att investera 16 miljoner kronor i sin anläggning i Eskilstuna. Bland annat kommer man att bygga ett nytt demonstrationsområde för elektriska och autonoma maskiner, en ny bana för forskning och utveckling samt ett energiåtervinningssystem för fabriken. 

Volvos demonstrationsanläggning i Eskilstuna kommer utökas med ytterligare 12 hektar för tester ch demonstrationer av elektriska och autonoma maskiner. Sammanlagt investerar Volvo CE 16 miljoner i sin anläggning i Eskilstuna. Foto: Volvo CE

Investeringen är en viktig del i att bibehålla konkurrenskraften, uppfylla kundernas behov och adressera hållbarhetskraven. Åtta miljoner kommer att läggas på en ”innovationsarena” som kommer att göra det möjligt för Volvo CE att visa prototypmaskiner för kunder i en realistisk och krävande miljö som är helt säker, med stöd av 5G-teknik och laddningsutrustning på platsen. Den första fasen som består av bygget av en nästan två kilometer lång grusväg genom både öppen terräng och skogsterräng inleds inom en nära framtid. Det befintliga demonstrationsområdet på 45 hektar kommer att utökas med ytterligare 12 hektar, som blir dedikerade till elektriska och autonoma maskiner, men även för att demonstrera det aktuella maskinutbudet.

Allteftersom Volvo CE övergår till mer fossilfria alternativ kommer de befintliga förbränningsmotorerna i maskinerna i kundcentret i Eskilstuna att drivas med HVO. Inga modifieringar av motorerna krävs.

Carl Slitter, vd för Volvo CE, säljregion EMEA, säger att den nya innovationsarenan är ett kraftfullt budskap om engagemanget för att bygga framtiden. Foto: Volvo CE

– Vår nya innovationsarena är ett kraftfullt budskap till kunder och branschen om vårt engagemang när det gäller att bygga framtiden. Med vår övergång till HVO visar vi samtidigt att vi inte bara ser framåt utan redan nu tar små steg att driva mer hållbara lösningar, säger Carl Slotte, vd för Volvo CE säljregion EMEA, som har sitt huvudkontor i Eskilstuna. 

På Technology Center investerar Volvo CE också i en testbana för elektromobilitet och automation för forskning och utveckling. Banan som innebär en investering på tre miljoner kronor används för närvarande för HX2 elektriska och autonoma minidumprar som förra året testades i det prisbelönta projektet Electric Site i en bergtäkt utanför Göteborg. HX2-modellerna optimeras nu för det första kommersiella pilotprogrammet som planeras starta innan årets slut.

I fabriken i Eskilstuna investeras fem miljoner på att tillvarata värme från härdverket och överföra till måleriet. Foto: Volvo CE

I fabriken, som tillverkar axlar och växellådor, ligger fokus för Volvo CE på att minska energiförbrukningen för att stödja företagets övergripande hållbarhetsmål. De två största energiförbrukarna i fabriken är härdverket där delar värms upp till höga temperaturer och sedan kyls för att säkerställa en stark yta och lång livslängd samt måleriet där komponenter värms upp för att färgen ska torka. Därför investeras fem miljoner i ett energiåtervinningssystem som kommer att ta tillvara cirka 60 procent av den värme som alstras i härdverket och överföra den till måleriet. Systemet uppskattas sänka den övergripande energiförbrukningen i fabriken med 4 procent. I mitten på april inleddes arbetet med att installera energiåtervinningssystemet och det kommer att vara färdigt i början av september. Under tiden kommer Volvo CE att fortsätta att undersöka nya metoder för målningsprocessen för att ytterligare minska energiförbrukningen.
– Vi har samlat ett entusiastiskt team med ansvar att minska energiförbrukningen i fabriken. Den senaste investeringen är bara en del av vår resa mot hållbarhet, säger Anders Bergstrand, platschef för fabriken i Eskilstuna. 

Anne Bast, vice vd för corporate communications, ansvarar för att driva hållbarhetsstrategin i Europa, Mellanöstern och Afrika. Foto: Volvo CE

– De här utmärkta exemplen från vår verksamhet i Eskilstuna är en del av vår plan för att uppnå koldioxidneutralitet och eliminera deponering av avfall, säger Anne Bast, vice vd för Corporate Communications, som ansvarar för att driva hållbarhetsstrategin i EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika). 
– Men vi kan göra mer. Vi har möjlighet att fortsätta att tänja på gränserna för innovativa och hållbara lösningar för en bättre framtid. Detta är bra för både oss och våra kunder eftersom dessa lösningar ökar både effektivitet och uptime, samtidigt som de sänker kostnaderna – med det är också det viktigaste uppdraget vi har eftersom det gäller planetens framtid, tillägger hon. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste