Skanska inför säkerhetsutbildning för alla på arbetsplatsen

Som ett led i att öka säkerheten på byggarbetsplatserna har nu Skanska beslutat att alla som arbetar på företagets arbetsplatser, även underleverantörer och utländska medborgare, ska genomföra en säkerhetsutbildning.

Skanska kräver att alla som arbetar på någon av deras arbetsplatser genomgår en digital säkerhetsutbildning. Kravet gäller även för underentreprenörer och utländska entreprenörer. Arkivfoto: Ann-Louise Larsson

Allt fler personer får sätta livet till på sin arbetsplats, bara i år har 24 personer omkommit på sin arbetsplats och byggarbetsplatser är bland de mest utsatta arbetsplatserna.

– För att få saker och ting att gå ihop tummar man på regler, föreskrifter och lagar, och sätter inte arbetsmiljön i första rummet. Det får konsekvenser, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på fackförbundet Byggnads, i en intervju med TT.

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda har den kompetens de behöver för att arbeta säkert. Skanska har dock upplevt att det varit svårt att kunskapsmässigt hålla en jämn nivå kring säkerhetstänket på arbetsplatserna och inför därför det nya kravet. Det innebär att alla som arbetar på någon av företagets arbetsplatser ska genomföra i en digital säkerhetsutbildning som har utformats av bland annat bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier. Detta gäller samtliga, alltså även underentreprenörer och utländska medborgare.

– Vi har haft ett stort inflöde av utländska företag och underentreprenörer och vi har sett att det har funnits en väldigt ojämn kvalité på kunskapen kring hur man jobbar säkert. För att nå ut till alla måste man jobba med branschstandarder, säger Gunnar Hagman, vd på Skanska, till TT.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste