Första gruvtrucken i Bolidens storinvestering överlämnad

I mitten av juli fick Boliden den första av totalt 26 beställda gruvtruckar. Det är den första i sitt slag i Europa, 830E-5, och innebär även introduktionen av elektriska gruvtruckar på den europeiska marknaden.

Den första dieselelektriska gruvtrucken i Europa från Komatsu levererades i mitten av jull till Kevitsagruvan i Finland. Beställare är Boliden som totalt investerat 900 miljoner i en ny maskinflotta i Finland och Sverige. Foto: Boliden

I höstas beställde Boliden sammanlagt 26 nya gruvtruckar till sina gruvor i Kevitsa i Finland och Aitik i Sverige. Den första maskinen har nu levererats, det är en den diesel-elektriska modellen 830E-5 som ska användas i det finska dagbrottet. Totalt ska 17 truckar av modellen levereras till Finland fram till 2020. Till Aitik har man valt modellen 930E-5, totalt nio stycken ska levereras och hela ordern på totalt 26 maskiner har ett värde på 900 miljoner.

850E-5 har en lastkapacitet på 220 ton och är den första diesel-elektriska gruvtrucken som Komatsu levererat i Europa med steg V-anpassad motor. De 17 maskinerna kommer att ersätta nuvarande flotta och minska produktionskostnaderna för gruvbolaget.

För att öka effektiviteten och produktiviteten ytterligare kommer truckarna att vara utrustade med produktionsstyrnings- och underhållssystem från Modular Mining för att möjliggöra optimal produktion och uppföljning samt stöd för underhåll av flottan. 830E-5 är en imponerande pjäs som är 8,95 meter bred, 7,15 meter hög och 14,65 meter lång som alltså lastar hela 220 ton.  

– Detta är ett viktigt steg i vidareutvecklingen av våra dagbrottsgruvor samtidigt som vi förbättrar vår miljöprestanda från en redan stark position. Detta inte minst eftersom vi nu skapar möjligheter för ökad elektrifiering och där tillhörande produktivitetsutveckling, sa Mikael Staffas, vd och koncernchef på Boliden, under en överlämningsceremoni i Kevitsa den 10 juli.

– Den här dagen är en viktig milstolpe för Komatsu Europe. Med leveransen av de första CE-certifierade elektriska gruvtruckarna till Boliden kan Komatsu erbjuda ett komplett sortiment av gruvprodukter och lösningar i Europa också. Vi strävar efter att detta bara kommer att vara början, uppgav Masatoshi Morishita, vd och koncernchef för Komatsu Europe.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste