Nyab ska fortsätta bygga E10:an i Kiruna - får ny stororder

Luleåföretaget Nyab får bygga vidare på E10:an genom Kiruna och har nu fått ett nytt uppdrag av Trafikverket som gäller en 2,4 kilometers sträcka genom centrum. Ordern är värd 150 miljoner och är det största vägprojekt i Norrbotten som upphandlats sedan E10:ans första etapp.

Nyab har fått förtroende från Trafikverket att fortsätta bygga på E10:an genom Kiruna. Det nya uppdraget är värt 110 miljoner kronor. Foto: Nyab

Projektet består huvudsakligen av en 2,4 kilometer lång etapp av E10:an, med nio meters belagd bredd. En fembent cirkulationsplats vid Tuolluvaara, ombyggnation av anslutningar till befintligt vägnät på Malmvägen, Tuolluvaaravägen och befintlig E10 samt även ny anslutning till Luftfartsvägen och ny anslutning ny E10 etapp 1. I projektet ingår även fem stycken broar fördelade som tre plattram broar i betong, en balkbro i spännarmerad betong och en plattbro av typen v-bening i betong samt gång- och cykelvägar på totalt 1,2 kilometer och ersättningsvägar med infarter, ungefär 700 meter. Dessutom ska befintlig väg och tillhörande broar rivas och till det kommer även ledningsarbeten, trumläggningar, schakt, fyllning, saneringsarbeten med mera.

– Ett i teorin väldigt intressant och komplext projekt. De många teknikslagen tillsammans med en forcerad tidplan är en utmaning många duckar för, men som vi ser framemot att hantera i praktiken, säger Karl-Johan Västerö, kalkylator NYAB Infrastruktur.

Arbetet påbörjas omgående och nya E10 skall öppnas för trafik den sista oktober nästa år. Kontraktsvärdet på detta vägprojekt är det största som upphandlats i Norrbotten sedan ”E10 etapp 1”.

– Detta passar oss perfekt i och med att vi redan är etablerade på plats och utför ”E10 etapp 1” åt Trafikverket samt en rullskidanläggning åt kommunägda Tekniska verken. Glädjande att vi får förtroende i ytterligare ett projekt som kopplas till samhällsomvandlingarna för en fortsatt gruvdrift. Vi ser framemot att leverera ett högkvalitativt arbete åt Trafikverket och i förlängningen samhället och vägens brukare, säger Björn Lindbäck, arbetschef på NYAB Infrastruktur.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste