Schaktfritt i stor dimension

NCC:s NoDig-avdelning i Oslo har nyligen genomfört en schaktfri ledningsförnyelse på två 800-millimeters avloppsledningar.

Två 800-millimeters ledningar i Oslos avloppsnät har nyligen renoverats med schaktfri strumpinfodring. Att hantera så pass stora dimensioner är ovanligt för NCC:s NoDig-avdelning och arbetet har krävt mer planering och större organisation än normalt. Foto: NCC

 

Att man med schaktfria underhållsmetoder jobbar med dimensioner på 800 millimeter är ovanligt. I Oslo finns över 2,2 miljoner meter avloppsledning, men det flesta är i dimensioner mellan 200 och 300 millimeter. Att jobba med så stora ledningar som 800 millimeter kräver mer planering, organisering och större personalstyrka än vanligt. Renoveringen har skett med ett strumpfoder.

När dimensionen blir så stor som denna, är den vinschad i röret. Sedan tillförs tryckluft så att strumpfodret fyller röret innan det härdar med UV-ljus.

– Med detta strumpfoder på plats ökar rörets kapacitet, styrka och livslängd avsevärt, säger, Tor Nicolai Bergly, chef NCC: s No Dig-avdelning i Oslo.

Jobbet utfördes som en del av ramavtalet som Oslo kommun har med NCC.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste