Akut behov av fler järnvägstekniker – bara hälften av dagens yrkesverksamma kvar om fem år

Inom fem år tror man att det kommer saknas omkring 1 700 järnvägstekniker i Sverige, vilket är närmare hälften av de 3 800 som är verksamma idag, enligt SVT. Den främsta anledningen är pensionsavgångar och att det utbildas för få järnvägstekniker för att fylla upp avgångarna.

Av dagens 3 800 järnvägstekniker tror man att bara 1 700 kommer vara yrkesverksamma om fem år. Stora pensionsavgångar väntar och för få nya utbildas för att kunna täcka upp behovet. 

Enligt Sveriges Byggindustrier finns det en risk att satsningar på infrastruktur och järnvägsunderhåll inte kommer att kunna realiseras om ingenting görs för att få fler yrkesverksamma järnvägstekniker. Idag finns det 100 utbildningsplatser och 70-80 examineras varje år, enligt SVT. Men för att täcka behoven skulle entreprenörerna behöva anställa 350-400 nya järnvägstekniker varje år under flera års tid.

Lars Redtzer på Sveriges Byggindustrier, betonar att det krävs ett samarbete mellan regeringen och både statliga och privata aktörer, om man ska kunna lösa situationen på sikt, enligt SVT Nyheter.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste