Källsorterat VA-system får pris

Helsingborgs stad och NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, har fått ta emot det ”Hållbara framtidspriset” för det världsunika källsorterade avloppssystemet ”Tre rör ut” som byggs i Oceanhamnen i staden.

Tre Rör ut är ett världsunikt avloppssystem där toalettvatten, bdt-vatten och matavfall separeras. 

– Fantastiskt roligt att få pris för Tre Rör Ut och att vi får uppmärksamhet för det unika VA-systemet. Vi ser fram emot att snart ha det i drift, säger Hamse Kjerstadius, utvecklingsingenjör på NSVA.

"Tre Rör Ut" innebär att avfallet kommer separeras utifrån svartvatten (från toaletten), gråvatten (från dusch, tvätt och bad) och matavfall (genom en kvarn i köksvasken).

En stor vinst är en ökad återvinning av näringsämnen som kan används som gödning i jordbruk. Den återvunna mängden näringsämnen ökar med tre gånger mer fosfor och sju gånger mer kväve på ett år jämfört med ett hushåll utan det källsorterande systemet. Oceanhamnen blir Sveriges första stadsdel med källsorterande VA-system och att dela upp det i tre rör är världsunikt.

– Att vi vinner det här priset är ett kvitto på att vi arbetar i rätt riktning. Vi har höga ambitioner och vill ligga i framkant för hur källsortering och avloppssystem ska se ut i framtidens städer. Varmt välkomna att fortsätta detta arbetet tillsammans med oss, säger Ulf Thysell, vd på NSVA i Helsingborg.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste