Sveriges första mobila tankstation för fossilfritt bränsle invigd

Vid stadsomvandlingsområdet Ebbepark i Linköping invigdes idag Sveriges första mobila tankstation för HVO100, levererad av Energifabriken. Här tankas alla maskiner och lastbilar som används i projektet och för att underlätta adminstrationen har man utvecklat en app som fungerar istället för ett tankkort.

Sveriges första mobila tankstation för fossilfritt bränsle, HVO100, finns vid Ebbepark i Linköping. Foto: Ann-Louise Larsson

- Vi ser hela tiden att efterfrågan på fossilfritt bränsle ökar. Först var det kollektivtrafiken, sedan kom åkerierna och nu känner vi att anläggningsbranschen är på gång att haka på, säger Karin Varverud, ägare och grundare av Energifabriken. 

Karin Varverud, ägare och grundare av Energifabriken ser stor potential i den nya tanklösningen som presenterades idag.

En förutsättning för att få fler att använda fossilfria alternativ är att det är enkel och inte kräver någon större omställning för användarna. 

- Det är det som är det fina med HVO, att det kan användas i vanliga dieselmotor. Därmed finns det ingen anledning att inte gå över till det här och nu. Med den här tankstationen gör vi det enkelt för alla på arbetsplatsen att fossilfritt tanka sina fordon, säger Henrik Fridholm, marknadschef på Energifabriken. 

Henrik Fridholm, marknadschef på Energifabriken, visar den nya mobila tankstationen. 

Tankstationen kan flyttas på en lastväxlare och placeras där den gör mest nytta på arbetsplatsen. Energifabriken övervakar åtgången via en sensor i tanken och kan komma och fylla på i god tid innan bränslet är slut. Användarna betalar enkelt via en app som skickar fakturan direkt till entreprenören utan att någon manuell hantering. 

- Vi har hittat en enkel och effektiv lösning som går att skala upp ordentligt. Vi är redo att ta steget ut på marknaden med detta nu och hoppas att fler ska vara intresserade, fortsätter han. 

Tanken som används i Linköping är på 10 kubik, men det finns tankar upp till 50 kubik och Energifabriken täcker idag större delar av landet.

- Vi ser enormt stor potential i det här, säger Karin Varverud. 

 

Läs mer i ett kommande nummer av Entreprenadaktuellt! 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste