Två och en halv meter kantsten i minuten – ny teknik provades i Sverige

En för Sverige ny teknik för att lägga kantsten, stödmurar och liknande har under sommaren provats på ett projekt i Örebro. Den speciella maskinen kommer från Wirtgen och används idag i många länder runt om i Europa.

 

Under sommaren har Kanonaden tillsammans med danska SR-gruppen och Wirtgen testat en för Sverige ny teknik för att platsgjuta kantsten. Betongutläggaren har en kapacitet på ungefär två och halv meter per minut. Foto: ann-louise larsson


– Både Norge och Danmark använder den här tekniken, nu hoppas vi att även svenska entreprenörer ska få upp ögonen för det här sättet att jobba på, säger Jesper Urdén, säljare på Wirtgen. 

Under sommaren har det första jobbet gjorts i Sverige. Det är danska SR-gruppen, som jobbat med tekniken sedan 2013, som har utfört jobbet på uppdrag av Kanonaden. 

Maskinen som visades i Sverige var Wirtgen SP15i, den minsta betongutläggaren som Wirtgen tillverkar. Denna gjuter kantstenen på plats och har kapacitet i denna konfiguration att producera upp till 2,5 meter färdig kantsten per minut. 
 

Det finns många olika gjutformar till maskinen. Många användare bygger också sina egna. 

Testat sig fram

– Utmaningen här har varit att hitta ett fungerade recept på betongen. Kanonaden och SR-gruppen åkte ut till betongstationen där man hämtade betong till projektet.  Det gjordes ett par prover på olika recept och lades ut på test vid stationen tills man fick receptet rätt, berättar Jesper Urdén. 

Totalt är det tre kilometer kantsten som ska läggas vid en industrifastighet i Örebro. 
 

Jesper Urdén, Wirtgen, hoppas att fler svenska entreprenörer ska få upp ögonen för tekniken. 

Såg maskinen på bauma

– Vi räknar med att man kommer göra jobbet på tre till fyra dagar, säger Jesper Urdén. 

Entreprenör för projektet är Kanonaden, som såg den speciella maskinen på Bauma tidigare i år och visade intresse för tekniken. Genom Wirtgen fick man kontakt med den danska entreprenören som nu genomfört pilotprojektet i Sverige. 

Kantstenen som gjuts vid det här tillfället är ungefär 20 centimeter hög, men det finns många olika formar att köpa och en del gör även egna formar för att uppfylla specifika önskemål. 

– Just  den här formen är en dansk standardkantsten. SR-gruppen tillverkade ett antal meter extra kantsten på plats som man låtit härda och sedan kan kapa upp för att ha som reserv, säger Jesper Urdén. 

Skapa egna modeller

– Maskinen är utrustad med ett 3D-system, en GNSS-baserad ”autopilot”. I detta fall styrdes maskinen av en importerad modell över området, men med autopilot 2.0 kan man skapa egna modeller på plats, justera och ändra importerade modeller efter plats direkt i maskinen, förklarar Jesper Urdén. 

 

Wirtgen SP 15i

Beläggningsbredd offset: max . 1800 mm

Beläggningsbredd offset: max 1300 mm

Motoreffekt: 95 kW - 129 PS

Avgassteg: EUsteg IV/US EPA rad 4f

Arbetsvikt CE: 10350 kg

Antal drivningar: 3

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste