GRÖNYTA: Gräsklippningen som blev ett riktigt hästjobb!

Under den här säsongen har Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala provat ett miljövänligt alternativ till de traditionella åkgräsklipparna på några av områdets grönytor. En cylinderklippare dragen av fyraåriga nordsvensken Mila har fått en hel del uppmärksamhet och många lovord. 

 

Sedan i våras har kusken Ulrika Mattsson med hästen Mila och fölet Luna klippt gräs utanför Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna utanför Uppsala. Foto: Ann-Louise Larsson


Det är kusken Ulrika Mattsson som med van hand styr Mila och hennes föl Luna, tre månader, som går bredvid sin mamma för att redan från början lära sig att vistas i miljöer med liv och rörelse.

– Det är oerhört viktigt att jag har hästar som litar på mig när jag jobbar så här, säger Ulrika Mattsson. 

– Vi har jobbat med häst­entreprenad i 15 år, men har mest kört i skogen tidigare. Sedan några tillbaka har vi klippt en del grönytor åt fastighetsverket och i våras fick jag förfrågan från SLU om jag kunde klippa några av deras gräsytor också, berättar Ulrika Mattsson som driver företaget Ågårdens häst och maskintjänst tillsammans med sin man. Inför uppdraget investerades i en helt ny cylinderklippare som importerats från USA. 

– Det finns inte speciellt mycket redskap i Sverige för den här typen av arbete med häst, däremot kan man hitta en del i USA. Det går också att använda en del redskap till fyrhjulingar om man bygger om dem lite, berättar Ulrika Mattsson. 

Cylinderklipparen har för tillfället tre klippaggregat men kan byggas ut med ytterligare två. Tidsmässigt menar Ulrika att klippningen tar ungefär lika lång tid som om man skulle kört med åkgräsklippare – men med fördelarna att det inte blir några utsläpp eller störande buller. 
 

Inför uppdraget vid SLU köptes en ny cylinderklippare in från en amerikansk tillverkare. Klipparen kan byggas ut till totalt fem klippaggregat, idag används tre. 

Visar respekt

– Många tycker att vi är ett trevligt inslag, berättar Ulrika Mattsson. 

Uppdraget vid lantbruksuniversitetet omfattar ungefär en arbetsdag eller åtta timmars arbete i veckan och har slagit väldigt väl ut. 

– Vi har hittat en bra yta som passar för den här typen av klippning. Det är en del folk i rörelse, men det är hästarna vana vid nu så det är ingenting som står dem. Området vi klipper är en del av en frisbeebana så det gäller att hålla lite koll om det är några spelare ute, men de brukar också ha koll på oss och visa respekt när vi är ute och arbete, säger Ulrika Mattsson. 

Mila är en fyraårig nordsvensk brukshäst som är van att jobba med allehanda entreprenaduppdrag. 

Fler uppdrag tänkbara

Att det kan bli fler uppdrag för Luna, Mila och Ulrika vid universitetet är mycket troligt och om Ulrika får vara med och bestämma är det inte bara gräsklippning som kommer stå på schemat utan även andra uppdrag som att tömma papperskorgar och vintertid har man möjlighet att göra enklare snöröjningsuppdrag och halkbekämpning.

– Det är nästan bara fantasin som sätter gränser, man kan göra väldigt många arbetsuppgifter med häst, säger hon. 

 

Ulrika Mattsson har jobbat med hästentreprenad i 15 år och har nyligen avslutat en yrkesutbildning till kusk. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 september 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste