Småländskt sorteringsverk med låg miljöpåverkan

Maskin-Mekano lanserar det nya sorteringsverket ECO3+ på höstens mässor, Load up North och Entreprenad Live. Det framgångsrika lastväxlarkonceptet fortsätter liksom låg miljöbelastning.

ECO3+ är ett nytt sorteringsverk från Maskin-Mekano, uppbyggt på lastväxlarram och med lägre miljöpåverkan. Foto: Maskin-Mekano

ECO3+ är uppbyggd på lastväxlarram, precis som Maskin-Mekanos storsäljare Lv 302 T3 som kom för tio år sedan, vilket ger lägsta möjliga flyttkostnad. Den har en robust bandmatare med jämn och lättjusterad matning. Den ”aggressiva” sikten med 12 millimeters slag sorterar även fuktiga material med stor effektivitet. Den dieselelektriska driften innebär branschledande siffror för dieselförbrukning och CO₂-utsläpp, uppger Maskin-Mekano. Låga bullernivåer möjliggör jobb även i stadsnära miljöer.

Drivkällan i ECO3+ är en dieselmotor optimerad för 1 500 rpm. Det ger en tyst och ekonomisk drift. Dieselförbrukningen ligger på låga 3 liter i timmen vilket innebär CO₂-utsläpp på omkring nio kilo per timme. Bullernivåerna från maskinen varierar med vilka material som sorteras men i tomme ligger ljudnivån på klassledande 70 decibel.

Har man tillgång till ström behöver man inte ens köra dieselmotorn vilket ger ännu billigare och tystare produktion. Den totala strömförbrukningen uppgår vid full produktion till 24 A, vilket motsvarar en effektförbrukning på  14 kilowatt per timme.

Maskin-Mekano beskriver ECO3+ som ”ett kompakt ’traditionellt’ sorteringsverk med bandmatare där vi jobbat vidare med de gröna egenskaperna”.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste