Samlar maskinella resurser i händelse av brand

LRF har inlett ett samarbete med Maskinring Småland för att förstärka beredskapen inför större skogsbränder. Nu hopppas man att fler maskinägare ska vilja ansluta sig till samarbetet.

Det går åt stora maskiniella resurser i händelse av en skogsbrand. Nu samarbetar LRF och räddningstjänsterna i Skåne med bland annat Maskinring Småland och uppmanar alla med maskinella resurser att anmäla sig och vara beredda att bli inringda vid en större skogsbränd. Foto: Hampus Paulsson

I somras startades gruppen ”Landsbygdsresurser”, där bland annat LRF och Maskinring Småland ingår.  Tanken med samarbetet är att samordna resurser vid större bränder.

– Sedan vi startade i somras har vi fått in 15-tal resurser men det finns plats till fler, säger Anders Edbro som är en av initiativtagarna.

Räddningstjänsterna i Skåne Nord-Ost arbetar tillsammans med LRF Skåne för att uppnå en ännu bättre samverkan med lantbrukare och andra aktörer med maskiner och utrustning som kan komma till nytta vid större skogsbränder. Exempel på resurser som kan vara användningsbara vid skogsbränder är gödseltunnor, skördare, skotare, hjullastare, grävmaskiner, djurtransporter och liknande. Samverkan handlar om att få tag i resurser av detta slag när det krävs. För att skapa snabbare kontaktvägar och hålla registren över befintliga resurser uppdaterade har det dessutom påbörjats ett samarbete med Maskinring Småland. 

– Vår förhoppning är att vi med detta nya samarbete ska kunna ta ännu bättre tillvara på den resurs som lantbrukare, skogsentreprenörer och liknande aktörer kan utgöra under en större skogsbrand, säger Jimmie Ask, räddningschef i Osby.

Räddningstjänsterna i Skåne Nord-Ost vill därför uppmana alla med maskinella resurser i Skåne och Småland att gå in på Maskinring i Smålands hemsida och registrera sig för brandberedskap. Du kan anmäla dig oavsett var du bor i Skåne.

Att registrera sig innebär inte några skyldigheter att ställa upp utan innebär endast att man kan få förfrågan om att hjälpa till vid en pågående räddningsinsats. Om man väljer att delta i arbetet på insatsen erhåller man ersättning enligt Maskinring i Smålands prislista. 

Här anmäler man sig. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste