Kameror och sensorer ska vägleda småländska snöröjare

Växjö kommun vill sätta upp 200 kameror och 1 000 sensorer som ska ge snöröjningsentreprenörerna information om var det finns mest snö.

Växjö kommun vill sätta upp kameror och sensorer som ska ge information till kommunens snöröjare om var det finns mest snö. Arkivfoto: Carolina Wahlberg

– En idé av flera som vi håller på att utveckla är att effektivisera snöröjningen genom att sätta upp 200 kameror och 1 000 sensorer på lyktstolpar som ska samla in data och tala om var det finns mest snö, säger Bo Hjälmefjord, projektutvecklare för Växjö kommun, till Sveriges Television.

Ännu är projektet på idéstadiet och man har inte sökt tillstånd för kamerorna hos länsstyrelsen. Tanken är inte att kamerorna ska ha en övervakande funktion utan har till syfte att samla in data i form av skuggor som passerar linsen. Bilderna som kamerorna samlas in ska sedan bearbetas av ett datasystem som ska kunna skicka beställningar till plogbilarna om var det finns mest snö.

– Jag tror att vi kan vara världsunika i det här fallet, säger Bo Hjälmefjord, till SVT.

Kameraprojektet är en del av ett större projekt som Växjö deltar i och som syftar till att få till samarbeten mellan olika aktörer som ska ta fram digitala lösningar på samhällsutmaningar. För detta har man fått 36 miljoner kronor av EU med kravet att ta fram digitala lösningar på samhällsutmaningar. Ambitionen är att idéerna ska vara utförda och på plats år 2022.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 september 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste