Norge tar krafttag för en olycksfri anläggningsbransch

I Norge har 75 branschaktörer gått samman för att motverka dödsolyckor och allvarliga skador i branschen. Upptaktsmötet för "Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg" (Sfs BA) hölls under gårdagen i Oslo, rapporterar den norska tidningen Anleggsmaskinen.

I Norge har 75 branschaktörer inom bygg- och anläggning ingått ett nytt samarbete för att uppnå en nollvision. 

Bygg- och anläggningsbranschen är en av de farligaste branscherna i Norge. Alla är eniga om att det behöver jobbas mer och på andra sätt samt i samarbete för att nå nollvisionen. Upptaktsmötet under gårdagen är det första steget i arbetet.

- Alla som vill kan vara med i samarbetet, vi representerar hela kedjan, stora och små entreprenadföretag, bemanningsföretag och även leverantörsledet, branschorganisationer, fackförbund, universitet och forskning och Arbeidstilsynet (norska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket), säger Trond Bølviken, som leder arbetet i Sfs BA.

Samarbetet ska arbeta för en säker och skadefri bygg- och anläggningsbransch. Detta ska ske genom samverkan mellan de olika aktörerna.

– Under perioden 2011 till 2018 förlorade 81 personer livet när de arbetade på våra bygg- och anläggningsplatser. Dessutom har vi alla som har skadats, allvarliga och mindre allvarliga. Och de som det har gått bra med, men som det kunde ha gått mycket fel med. Det betyder att vi måste skapa och återskapa säkerhet varje dag. Både när vi designer och när vi bygger, säger Lene Jønsson, ansvarig för Sfs BA, till Anleggmaskinen.

- Visionen är en skadefri bygg- och anläggningsindustri, och vi har en kort sträcka för att nå det målet.  Till en början kommer vi koncentrera arbetet kring de sex största faroområdena som vi sett: människa-maskin, fall, fallande föremål, elektrisk spänning, konstruktionsfel och explosion. Arbetet kommer att vara projektbaserat och ske i arbetsgrupper, och vi är beroende av att dessa grupper både förvaltas och bemannas av människor från branschen. Allt arbete behöver inte ske här i Oslo; det finns mycket expertis och engagemang på många ställen i landet, fortsätter hon till Anleggsmaskinen.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 19 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste