Vakin i Umeå arbetar för rent vatten i Afrika

Som enda svenska lag deltar personal från Vakin i Umeå i WaterAids utmaning Winnovators, där lag runt om i världen tävlar för att lösa verkliga problem inom vatten och sanitet. 

 

Vakin i Umeå ska hjälpa byborna i Ka-Ben i Afrika att få rent vatten. De deltar som enda svenska lag i WaterAids utmaning Winnovators. Foto: WaterAid/Nyani Quarmune/Panos


Vakin arbetar på uppdrag av Umeå och Vindelns kommuner för att förse medborgarna med dricksvatten, hanterar hushållens avfallsprodukter och arbetar för en hållbar utveckling. Nu deltar de dessutom som enda svenska lag i Winnovators. Tävlingen går dels ut på att lösa ett vattenförsörjningsproblem och dessutom samla in pengar för att finansiera lösningen. 

Åtta medarbetare från Vakin har deltagit i utmaningen som går ut på att optimera vattenproduktionen i byn Ka-Ben i eSwatini, ett litet afrikanskt land som gränsar till Sydafrika och Mocambique. 

– Vår lösning består av ett system med två stycken soldrivna pumpar som ger ett bättre flöde i produktionen än den enpumpslösning som de har idag. Utmaningen har varit att hitta en lösning utan att göra för stora ingrepp i anläggningen och att tänka ”enkelt” och inte komma med någon högteknologisk produkt från väst, säger Mikael Långström, processingenjör på Vakin. 

Samlat in pengar 

Parallellt med att arbeta fram en teknisk lösning har laget också aktivt samlat in pengar vid olika arrangemang i staden. 

– Vi har sålt biltvättsbiljetter som vi fått till skänks och varit med på Trädgårds-Nolia. Totalt har vi fått in nästan 100 000 kronor och det tror vi ska räcka för att finansiera vårt bidrag, säger Elin Bäckman, kommunikatör på Vakin och en av deltagarna i laget. 

Vakin har nu skickat in sitt bidrag och hoppas komma vidare till finalen som går av stapeln i London i oktober. 

– Det vore jättekul om vi kunde vinna ett pris och samtidigt kunna bidra med vår kunskap så att fler får tillgång till rent vatten. Vi vill tacka alla som har hjälpt oss på vägen. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste