GRÖNYTA: Betande får och fruktodlingar - Vadstenas kyrkogårdar sticker ut

I ena änden av Vadstenas kyrkogård betar får och närmast kyrkogårdsexpeditionen står ett antal fruktträd med ätmogna persikor. Ett besök på ”Årets kyrkogårdsförvaltning” ger upplevelser utöver det vanliga. 

 

Traditionella inslag som en minneslund finns förstås på Vadstena kyrkogård, men här finns också mer originella inslag som frukt- och bärodlingar och inte minst betande får! Foto: Ann-Louise Larsson


– Det var inte väntat att vi skulle vinna, jag visste om att vi var nominerade men trodde aldrig att det skulle gå hela vägen, säger kyrkogårdschef Pär Martinsson på Vadstena kyrkogård när Entreprenadaktuellt hälsar på en varm och solig dag i början av augusti. 

– Det är naturligtvis en jättestor fjäder i hatten att få den här utmärkelsen, ett kvitto på att man jobbar åt rätt håll, tillägger han. 

De fem fåren på kyrkogården lockar fram en hel del nyfikenhet hos besökarna. 

Miljöarbete

I bedömningen för ”Årets kyrkogårdsutmärkelse” vägs en rad faktorer samman. Bland annat tittar man mycket på förvaltningens miljöarbete och här når Vadstena kyrkogårdsförvaltning höga poäng. 

– För ungefär ett år sedan blev våra nya lokaler klara. När har vi haft ett högt miljötänk, bland annat har vi solceller som täcker hela vår årliga strömförbrukning och när det gäller belysning har vi valt det som kallas Solartube, som är ett av världens mest energieffektiva system där solljus leds ner i prismor och sprider ljus i lokalerna, förklarar Pär Martinsson. 

Att använda eldrivna verktyg och fordon är också en viktig miljöinsats, liksom att inte underhålla ytor i ”onödan”. 

– Till en början slog vi perifera ytor med slåtterbalk och gjorde höhässjor, men det var mycket jobb med det och vi hade inte rätt utrustning för det. Därför började jag tänka i andra banor och det slutade med att  vi köpte fem får som idag betar på ungefär 2 000 kvadratmeter oanvänd gräsyta. Det är ett trevligt inslag tycker de flesta, vi har inte fått någon negativ kritik alls, säger Pär Martinsson. 

– Vad jag vet är vi den enda kyrkogårdsförvaltningen i landet som äger egna får. Det finns några som har hyrt in får men jag känner inte till någon mer som äger egna, tillägger han. 
 

Fåren betar på ungefär 2 000 kvadratmeter i utkanten av kyrkogården. 

Fruktträdsodling

Andra udda inslag för en kyrkogård är en fruktträdsodling med bland annat ätmogna persikor samt ett jordgubbsland som alla besökare får plocka av. 

Trivsel på arbetsplatsen och delaktighet är också något som stått högt upp på agenda i församlingen. 11 helårsanställda och fyra säsongsanställda arbetar på kyrkogårdsförvaltningen och i kyrkorna. 
 

Elektriska fordon används av kyrkogårdens personal. 

Grön rehab

– Säsongarna kommer tillbaka år efter år och det är ju ett tydligt bevis på att de trivs hos oss. Vi har gjort mycket för trivseln på arbetsplatsen och har ett holistiskt tankesätt; att man är inte bättre än den svagaste länken och därför måste man jobba med hela kedjan så att alla känner sig delaktiga, säger han. 

Utöver de 15 anställda kommer fem personer som av olika anledningar stor utanför arbetsmarknaden en förmiddag i veckan och hjälper till med allehanda skötseluppgifter på kyrkogårdarna. 

– Det startade som en diakonal insats, men min förhoppning är att det ska kunna bli en så kallad ”grön rehab”-insats, där deltagarna kan få ekonomisk ersättning från Försäkringskassan för att delta, säger Pär Martinsson. 

I september ska han fira utmärkelsen med hela personalen genom en resa till Stockholm med bland annat middag och ett besök på Skogskyrkogården. 

 

Pär Martinsson, kyrkogårdschef i Vadstena. 

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 25 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste