Så kapar NCC och Volvo bort 8 000 lastbilslass

Tillsammans med Volvo Lastvagnar har NCC utvecklat en digital tjänst för att effektivisera lastning och bortforsling av schaktmassor. Denna provas nu för första gången på en av NCC:s arbetsplatser i Göteborg, där tusentals transporter försvinner och CO2-utsläppen minskar med tusen ton.

8 000 lass med schaktmassor försvinner tack vare den digitala tjänst som NCC utvecklat tillsammans med Volvo Lastvagnar. Foto:Jan Strandhede

Genom att koppla upp lastbilar och grävmaskiner som arbetar med att forsla bort uppgrävda schaktmassor mot en digital våg kan lastkapaciteten nyttjas maximalt för varje transport som sker i ett byggprojekt. För deletapp Centralen inom Västlänken, där tjänsten nu testas, innebär det att man kunnat kapa bort hela 8 000 lastbilstransporter, motsvarande 1 000 ton minskat koldioxidutsläpp.

Magnus Persson, vd på VSM, Kenneth Nilsson, affärsområdeschef på NCC Infrastructure, Ylva Lageson, Head of Development and Operations Services NCC, Martin Lundstedt, vd på Volvo Group, Mathias Cederblad, vd Samgräv och Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar berättade om den nya digitala tjänsten som sparat totalt 8 000 lastbilslass. Foto: Joakim Kröger.

– Vi har länge sett att det finns stora miljö- och effektiviseringsvinster att göra genom att mäta och digitalisera våra arbetsflöden med schaktmassor. Genom att arbeta tillsammans med Volvo kunde vi realisera våra idéer. Det är ännu ett bevis på att samarbeten mellan olika slags aktörer är viktigt för att driva utvecklingen framåt, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Volvo Lastvagnar har utvecklat tjänsten ”Effektiv utlastning” som används i lastbilarna och grävmaskinerna som används i arbetet. Genom en app kommer åkare och grävmaskinister kunna följa sin last med hjälp av fordonens digitala vågar som löpande överför information till appen. Efter avslutad lastning meddelar grävmaskinerna lastbilen digitalt vilket material som är lastat, lastvikt samt vart lasten ska transporteras.

– Volvo Lastvagnar ligger i framkant när det gäller uppkopplade transportlösningar. Samarbetet med NCC har hjälpt oss att förstå kundbehoven och utveckla en lösning som är flexibel, effektiv och produktiv genom att förbättra flödet vid stora anläggnings-byggen. Det gynnar våra kunder, såväl som miljön, säger Stefan Strand, VD på Volvo Lastvagnar Sverige.

Tjänsten innebär även att arbetsmoment blir digitala, planeringen av arbete kan ske med en exakthet och beslut i produktionen kan fattas i realtid samt att det skapas en bättre och säkrare arbetsmiljö för både åkare, grävmaskinister och medarbetare i produktionen.

I detta testprojekt som genomförs på delprojekt Centralen i Västlänken samverkar tio uppkopplade lastbilar och tre grävmaskiner från Volvo i tjänsten ”Effektiv utlastning”.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste