Byggbranschens första säkerhetspark invigd

Ett stort kliv framåt. Så summerar Magnus Zetterlund, vice vd region Stockholm på Erlandssons Bygg den säkerhetspark som Sveriges Byggindustrier uppfört vid Arlanda. Här kan deltagarna träna på riskfyllda arbetsmoment och diskutera attityden till säkerhet bland mycket annat.

Carin Stoeckmann, ordförande för Sveriges Byggindustrier fick äran att klippa bandet när Sveriges första säkerhetspark invigdes idag. 

– Det här är inte facit till allt, men det är en otroligt bra början, sade Sveriges byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd vid dagens invigningsceremoni.

Säkerhet kring maskiner och tunga fordon på arbetsplatsen är ett av momenten som kan tränas och diskuteras i säkerhetsparken. 

Idén med säkerhetsparken  är att skapa en branschneutral arena inom säkerhet och hälsa, speciellt riktad mot byggbranschen. Här kan olika scenarion och arbetsmoment byggas ut, deltagarna har möjlighet att själva prova på eller se skillnaderna mellan bra och dåliga lösningar och vad konsekvenserna kan bli. Säkerhetsparken vid Arlanda är den första i Sverige och som förebild har man liknande verksamheter i Finland, där det idag finns tre säkerhetsparker och man har kunnat se tydliga effekter som träning i säkerhetsparken ger.

Henrik Landelius, NCC, hoppas att parken kommer bli en samlingspunkt för hela branschen.

– Jag hoppas och tror att det här kommer bli en samlingsplats för hela branschen när det gäller säkerhetsfrågor. Och jag vill säga till alla mina kollegor i branschen, använd säkerhetsparken och utnyttja varandra erfarenheter för en säker arbetsmiljö, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building.

Även Jesper Göransson, Peab, ser fram emot att börja använda parken tillsammans med sina medarbetare.

Jesper Göransson, Peab, ser fram emot att integrera träning i säkerhetsparken i företagets verksamhet. 

– Det är ett fantastiskt bra initiativ för hela branschen, jag ser fram emot att integrera detta i Peabs verksamhet.

Trots att det är invigning idag har intresset redan varit stort för säkerhetsparken.

– Vi har 300 deltagare inbokade i nuläget och tar vi som exempel en vecka i november så är den helt fullbokad, säger Björne Karlsson, verksamhetsledare vid säkerhetsparken.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste