”Jag är otroligt lyckligt lottad”

Trots att hon bara passerat 30 med ett par år har Raili Nilsson i Salem hunnit skaffa sig lång erfarenhet av maskiner, lantbruksarbete och grönyteskötsel.

Raili Nilsson driver R3N Mark & Trädgård i Salem och trivs som allra bäst när hon får sitta en dag i lastmaskinen eller traktorn. Nyligen fick hon ta emot utmärkelsen ”Årets företagare” i Salems kommun.     Foto: ann-louise larsson


– Jag har alltid varit intresserad av maskiner så länge jag kan minnas, säger hon.

Raili Nilsson växte upp på gården Fogelsta utanför Salem, som hennes eget entreprenadföretag R3N Mark & Trädgård idag utgår ifrån.

– Eftersom området är ett skyddsområde för en vattentäkt så tvingades vi lägga ner jordbruket för ett antal år sedan. Då riktade pappa in verksamheten mer mot grönyteskötsel och det spåret har jag fortsatt på sedan jag tog över företaget för fem år sedan, berättar Raili Nilsson.
 

Raili Nilsson pluggade media på gymnasiet men insåg efter något år att den branschen inte var något för henne. Hon sa upp sig och började i sin pappas entreprenadföretag.
Det var det bästa beslutet jag kunde fatta, säger hon.     

Leasar från pappa

Uppdraget för dagen är strängläggning i höskörden hos några av de närliggande lantbruken. Frostnatten har dock gjort att daggen legat kvar länge och arbetet kan inte inledas förrän framåt eftermiddagen. Därför har Raili tid att visa verkstaden, maskinhallen och maskinerna som företaget förfogar över, en leasad New Holland T5 entreprenadtraktor och en JCB 409 hjullastare samt en Toro TimeCutter ZS 4200T åkgräsklippare som Raili själv äger i sitt företag.

– Maskinerna leasar jag just nu från min pappas företag, det var en lösning som vi gjorde upp när jag startade upp min enskilda firma och tog över verksamheten. När leasingen löper ut nästa år är jag sugen på att köpa någon ny maskin. Jag har tittat en del på nätet vad som finns och är noga med att undersöka marknaden innan jag investerar. Kanske blir det en ny lastmaskin eller en liten grävmaskin, det skulle jag verkligen vilja ha en, säger Raili Nilsson.

Ung tjej i branschen

Trots att hon bara är drygt 30 har hon hunnit köra maskiner i bortemot 20 år och kan inte tänka sig en bättre vardag än att få sitta på en åker i en traktor, i en lastmaskin och röja snö eller klippa gräs, rensa ogräs eller plantera blommor.

– Jag är otroligt lyckligt lottad som får hålla på med det här. Jag gör det för att jag tycker att det är så himla kul och samtidigt får jag betalt för att göra det! Mångsidigheten i arbetet och att se den uppskattning som kunderna uttrycker är två av de största behållningarna med jobbet.

– Jag har fått flera kontrakt förlängda och många som hör av sig med nya förfrågningar framförallt när det gäller snöröjning. De vill ha ”tjejen med den gula traktorn”, säger hon med ett skratt.

Att som ung tjej slå sig fram i en mansdominerad bransch har inte varit helt enkelt alla gånger och speciellt i början fick Raili jobba hårt med att visa att hon kunde sin sak.

– Nu vet de flesta här i området vem jag är och om det är en ny beställare som jag har att göra med så brukar de inse ganska snart att jag vet vad jag pratar om, säger Raili.

Vill anställa

Än så länge är hon ensam i företaget, vid behov rycker hennes pappa in och jobbar, men planer finns på att anställa ytterligare en medarbetare.

– Jag har haft en säsongsanställd tidigare, men tyvärr blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Nu hoppas jag hitta en person att anställa som funkar bra i det här jobbet,  som tänker ungefär som jag och som kan jobba självgående. Det är väldigt svårt att hitta, men jag har en tjej som ska komma på intervju som jag hoppas mycket på, berättar Raili.

Nyligen utsågs hon till ”Årets företagare” i Salems kommun, en utmärkelse som hon sätter stort värde på.

– Jag skrek rakt ut av glädje när jag lagt på då de ringde och meddelade att jag vunnit. Jag har varit nominerad två gånger tidigare och det känns otroligt bra att ha kommit hela vägen den här gången. Jag har diplomet står framme på soffbordet och tittar på det när jag behöver höja motivationen lite. Det är ett kvitto på att det är värt allt slit som man lägger ner på företaget, säger hon.

Bästa beslutet

Att ta över efter pappa har dock inte alltid varit självklart.

– Jag har alltid varit ”pappas flicka” och varit med honom ute i lantbruket och på den vägen lärt mig yrket. Men jag pluggade media på gymnasiet och började jobba på ett produktionsbolag, då hade jag inga planer alls på att hålla på med det här. Jag insåg efter något år att det inte var min grej att sitta inne på ett kontor hela dagarna, därför frågade jag pappa om inte han kunde anställa mig. Så blev det och jag var anställd i fyra år innan jag tog över som egenföretagare. Där jag står idag kan jag säga att det var det bästa beslutet jag kunde fatta, säger hon.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste