"En stor del av branschen för styrd borrning är samlad"

Idag och imorgon håller Vermeer Viking demo- och utbildningsdagar i Askersund och fokus ligger på styrd borrning. Ett trettiotal kunder från Sverige och Norge finns på plats för att ta del av det senaste i teknikväg, bland annat Sverige-premiären av den nya borrmaskinen för styrd borrning Vermeer D23x30DR.

 Intresset var stort när Vermeer bjöd in till demo av bland annat den nya maskinen för styrd borrning D23X30DR och en ny typ av borrvätska. Foto: Ann-Louise Larsson

D23X30DR har inte hunnit vara på europeisk mark mer än tio dagar och har för första gången nu kommit till Sverige.

– Modellen som sådan har funnits tidigare men det är första gången som vi nu kan erbjuda en maskin i den här storleken med dubbla stänger, vilket öppnar för borrning i berg, förklarar André Hoondert på Vermeer Viking.

André Hoondert, Vermeer Viking, är mycket nöjd med demovisningen som lockat stor del av branschen för styrd borrning. 

Den inre stången roterar fram i berget medan den yttre används för att styra hur man ska borra. Tekniken är den samma som i de större maskinerna, men att kunna erbjuda detta på en så pass liten modell är något som varit efterlängtat, uppger André.

– Framförallt tror jag att det är något som kommer tilltala fiberentreprenörer. Maskinen är liten och smidig, den kan transporteras i en skåpbil exempelvis, och med dubbla borrkassetter kan du komma fram i vilket underlag som helst, säger André Hoondert.

Maskinen är dessutom väldigt tyst, strax över 80 decibel, och lämplig att använda i bebyggda områden.

– Jag tror mycket på just den modellen. Vi har bevisat att storleken passar här i Norden med den tidigare 23:an vi haft och när vi nu dessutom har dubbla stänger så finns det ännu mer användning för den, fortsätter han.

Det visades också ett nytt instrument, Teratrak, för att göra topografimätningar till borrprofiler.

På demovisningen visades flera andra nya produkter, bland annat en ny typ av borrvätska som nu är på väg att introduceras i Europa samt ett mätinstrument för att göra topografi- och borrprofilmätningar.

– Det är en helt ny produkt även för oss som vi nu ska börja introducera i Sverige. Jag räknar med att vi är redo att gå ut på marknaden med den efter jul, säger André Hoondert.

Kortfattat består instrumentet av två hjul som man skjuter framförsig och som samlar in mätdata i realtid till en app, där den sedan kan användas för att göra borrprofiler.

– Vi är väldigt nöjda med dagen så här långt. Vi har många entusiastiska kunder på plats, en stor del av branschen av för styrd borrning är samlad här hos oss idag. Under morgondagen kommer vi att hålla lite utbildning och presentera några av de nya produkterna lite närmare, berättar André Hoondert.

Sverigepremiär för Vermeer D23x30DR borrmaskin för styrd borrning som nu kan användas i berg tack vare sina dubbla borrstänger. Foto: Ann-Louise Larsson

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste