Autonoma fordon blir nytt affärsområde för Volvo

Från och med nästa år kommer autonoma fordon att vara ett eget affärsområde inom Volvo-koncernen. Syftet är att ytterligare öka takten i utvecklingen, kommersialiseringen och försäljningen av autonoma transportlösningar.

Volvo fortsätter satsning på självkörande fordon och inrättar från och med 2020 det nya affärsområdet Autonomous solutions.

Med det nya affärsområdet Autonomous Solutions gör Volvo det möjligt för att möta en ökad efterfrågan och att erbjuda de bästa möjliga lösningarna till exempelvis kunder i gruvindustrin, hamnar och för godstransport mellan logistikcenter, som ett komplement till dagens produkter och tjänster.

– Vi har märkt av en tydlig ökning i antalet förfrågningar vi får från kunder. Vi har en bredd inom Volvokoncernen, både när det gäller vårt erbjudande och vår erfarenhet av olika tillämpningar, som gör att vi har en unik möjlighet att ta fram kundanpassade lösningar. Därför samlar vi nu expertis och resurser i ett affärsområde med lönsamhetsansvar för att ta autonoma transportlösningar till nästa nivå, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo.

Autonoma transportlösningar bygger på teknik som möjliggör uppkopplade och självkörande fordon och maskiner. De passar bra för transport av stora volymer gods och material på fördefinierade rutter, i repetitiva flöden. Här kan autonoma transportlösningar skapa värde för kunder genom att bidra till en ökad flexibilitet, leveransprecision och produktivitet. Volvo har redan visat prov på flera autonoma lösningar, så som Electric Site i Göteborg tillsammans med Skanska.

Volvo Autonomous Solutions kommer att vara ett nytt affärsområde från och med 1 januari 2020. Dess finansiella resultat kommer att redovisas som en del av segmentet Lastbilar. Rekrytering av chef pågår.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste