”Vi har tagit det bästa från alla styrsystem och kokat ihop”

L5 Navigation Systems har gett sig på något som få andra leverantörer vågat. I slutet av mars lanserade de sitt eget maskinstyrningssystem L5 3DX. Tanken är 90 procent av funktionerna till 50 procent av priset. Vi har träffat den allra första användaren av systemet, som finns i Umeå, tillsammans med L5:s vd Martin Lindgren. 

 

Den löstagbara skärmen är uppskattad. ”Det är smidigt att kunna hoppa ut och visa anläggaren direkt på skärmen”, säger Tobias Westin, maskinförare i Umeå som använder L5:s nya system. Foto: Ann-Louise Larsson


Merparten av alla större grävmaskiner som säljs idag utrustas med maskinstyrning. Skillnaden mellan befintliga system har hittills varit ganska liten, liksom prisnivåerna. L5 Navigation Systems gjorde något som få andra vågat ge sig på. 

– Vi såg behov för ett alternativ som prismässigt kan funka även på mindre maskiner, 8-10 ton. Det fanns inga bra alternativ för detta segment, då det oftast blir för dyrt att kunna räkna hem en maskinstyrningsinstallation i den storleksklassen, berättar Martin Lindgren, vd på L5 Navigation Systems AB i Luleå. 
 

”Vi har tagit det bästa från alla olika systemen och kokat ihop”, säger Martin Lindgren, vd på L5 Navigation Systems om det nya systemet L5 3DX.

Special för sverige

Martin Lindgren och hans kollegor började titta på möjligheterna att ta fram ett eget system och efter många timmars funderande och utvecklande har nu 3DX nått marknaden.

– Vi har tagit fram både egen mjuk- och hårdvara. Mjukvaran köper vi från USA, specialutvecklad just för svenska behov, förklarar Martin Lindgren. 

Genom att utveckla ett eget system kommer man dessutom få in egna funktioner som saknas i en del andra system, bland annat larm, bränsleövervakning och fordonsdata. 
 

I slutet av mars lanserade L5 Navigation Systems sitt eget maskinstyrningssystem. Tanken är 90 procent av funktionerna till 50 procent av priset.

Anpassad mjukvara

– Mjukvaruleverantören har vi jobbat med tidigare när det gäller programvara till borriggar. Det man gjort är att förfina och anpassa deras grävmaskinsmjukvara till de behov vi har här i Norden, säger Martin Lindgren. 

Utgångspunkten när man utvecklat systemet var att tillhandahålla 90 procent av funktionerna i ett traditionellt styrsystem – men till 50 procent av priset. 

En av de första i Sverige

– Vi tycker att vi har fått fram ett system som har alla de funktioner som man som maskinförare behöver. Vi har tagit det bästa från alla olika systemen och kokat ihop dem, säger Martin Lindgren. 

Efter ungefär ett år av tester finns nu systemet ute på marknaden och ett 40-tal maskiner har hittills utrustats. 

– Vi vill ha ett 50-tal maskiner igång i Sverige innan vi tar systemet vidare ut i Europa. 

– Många är nyfikna och vill prova. Framförallt är det priset som lockar, maskinstyrning är en stor investering och när vi nu kan erbjuda samma sak till en betydligt lägre prisbild är det klart att det lockar intresse.

Tobias Westin, maskinförare på PL Traktor i Umeå, var en av de första som fick prova det nya systemet. Han är mycket nöjd och vill fortsätta arbeta med L5 3DX. 

Lätt att använda

– Det är funktionellt, enkelt, snabbt och stabilt. Det har alla funktioner som jag använder och lite till, berättar han. 

– Jag tycker att det har många fördelar, det är lätt att använda samtidigt som det går att göra ganska avancerade grejer om man vill. Jag gör en del egna layouter och det går väldigt smidigt. Framförallt är det användarvänligt, säger han. 

Sensor för bomsväng

Den löstagbara skärmen i hytten är en detalj som Tobias uppskattar och använder sig av ibland. 

– Det är smidigt att kunna hoppa ut och visa anläggaren direkt på skärmen, säger han. 

Systemet finns än så länge enbart för grävmaskiner och nyligen kördes det första systemet igång med sensor för bomsväng. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 23 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste