Var femte elavbrott i Göteborg beror på avgrävda kablar

Göteborgs många byggprojekt påverkar stadens invånare på många sätt, inte minst i form av elavbrott.  Var femte elavbrott i Göteborg orsakas nämligen av en avgrävd kabel, rapporterar Göteborgsposten.
– Det är olyckligt att 150 avbrott sker i onödan varje år, säger Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät AB, till gp.se

Många strömavbrott beror på avgrävda kablar. Ledningskollen erbjuder en tjänst där entreprenören kan se var i marken ledningarna finns. Foto: ledningskollen.se

–  I princip så kan man säga att det hade kunnat undvikas. Men ibland missas det, man kanske har lite bråttom att börja gräva, eller så är man säker på att här kan det inte finnas elkablar trots att så är fallet, säger Lars Edström till gp.se.

Trots att byggtakten ökat kraftigt i Göteborg senaste åren har inte antalet strömavbrott gjort det.

– Det ligger på en nivå som vi tycker är för hög, men det har inte ökat, säger Lars Edström.

I snitt pågår ett strömavbrott under 30 minuter. Ju snabbare Göteborg Energi blir varse om avbrottet desto snabbare kan de leda om elen via sin driftcentral. Hur många som påverkas beror på vilken typ av kabel som skadats.

– När det blir ett avbrott ser man bara att kabeln är strömlös, inte exakt var det är någonstans. Därför går det fortare om någon berättar för oss var det har hänt, men det är inte alltid som personen har märkt av att den grävt av en kabel, säger han.

Men det är inte alltid som det beror på den mänskliga faktorn att kablar går av. Den ökända Göteborgsleran ligger bakom många kabelbrott. Leran gör att marken konstant rör på sig. Rörelsen i sin tur skaver på elledningarna.

– Kablarna viks då fram och tillbaka och över åren kan de gå sönder, säger Lars Edström.

Målet är att avbrotten ska bli färre i framtiden, även om det byggs mer.

– Vår förhoppning är att det inte ska öka, vi jobbar hårt för att det ska minska. Rent generellt statistiskt så finns det en möjlighet att det kommer öka eftersom vi gräver mer, men vi jobbar för att det ska bli färre avbrott. Men det bygger på att entreprenörer och schaktfirmor tar kontakt med oss innan de börjar gräva, säger Lars Edström till gp.se.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 november 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste