Upp till 45 procents ökad förareffektivitet

Caterpillars nya grävmaskin Cat326 har "den bästa prestandan" med inbyggd och lättanvänd teknik som ökar effektiviteten med upp till 45 procent jämfört med tidigare modeller, uppger den amerikanska maskintillverkaren.

Caterpillars nya grävmaskin Cat326 har "den bästa prestandan" med inbyggd och lättanvänd teknik som ökar effektiviteten med upp till 45 procent jämfört med tidigare modeller, uppger den amerikanska maskintillverkaren.

Modellen, som är i 26-tonsklassen, har förbättrad bränsleförbrukning, lägre underhållskostnader och förbättrad förarkomfort med en helt ny hyttdesign. Den nya grävmaskinen erbjuder hög tillförlitlighet och prestanda med låg timkostnad. Grundtanken bakom designen på nya Cat 326 är enkel manövrering. Egenskaper såsom fjärrstart med hjälp av Bluetooth-fjärrnyckel eller funktionen med unikt förar-id samt förarspecifik programmering av effektläge och joystickinställningar gör grävmaskinen lättare att manövrera än någonsin förr.

326-maskinen har en Cat 7.1-motor som uppfyller de strängaste utsläppskraven och har upp till 15 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med F-serien. Den nya Cat-modellen har valbara effektlägen och automatisk motorvarvtalsstyrning med möjligheten att gå över till låg tomgångskörning med ett knapptryck. Den har även som standard en hög drifttemperatur på 52 °C och en kallstartskapacitet på -18 °C.

Det avancerade hydrauliska systemet i den nya grävmaskinen Cat 326 skapar optimal balans mellan effekt och effektivitet, vilket ger föraren fullständig kontroll över grävningsprecisionen. Maskinens svängvridmoment har förbättrats med 12 procent, vilket gör maskinen enklare att svänga runt, speciellt när maskinen står i lutningar med fullastade skopor. Vid körning i SMART-läget anpassas motorvarvtal och hydraulisk kraft automatiskt efter grävförhållanden, samtidigt som det ger bättre bränsleförbrukning med ytterligare 5 procent, utan att det påverkar produktiviteten. Med tillvalet Smartboom kan bommen sänkas utan att hjälp av pumpflödet, vilket sparar bränsle. Den kan också användas vid hammararbete för att applicera exakt rätt kraft nedåt.

En uppsättning standardmonterade lättanvända Caterpillar-tekniker som är inbyggda i grävmaskinen 326 ger bättre drifteffektivitet, minskad förartrötthet och bättre maskinproduktivitet. Standardmonterad Cat Grade-teknik med 2D-system gör det möjligt för förare att nå önskad höjd snabbt och exakt genom att justera höjden för djup, lutning och horisontellt avstånd. Entreprenörer kan uppgradera det standardmonterade 2D-systemet till Cat Grade med avancerad 2D eller 3D för att passa specifika behov.

Standardmonterad Grade Assist gör det möjligt för föraren att enkelt hålla sig på rätt höjd med hjälp av en spak, samtidigt som Bucket Assist automatiskt upprätthåller vinkeln vid släntning, utjämning, finschaktning och dikesgrävning. Den innovativa funktionen Swing Assist stoppar grävmaskinen automatiskt vid förinställda platser för lastbilslastning och dikesgrävning, för att underlätta arbetet och minska bränsleförbrukningen.

Exakt lastning är nu lättare än någonsin med det standardmonterade inbyggda vägningssystemet Cat Payload. Payload ökar lasteffektiviteten genom kontinuerlig vägning och beräkning av skopans nyttolast, vilket gör det lättare för föraren att lasta exakt mängd. VisionLink gör det möjligt för företag att på avstånd hantera produktionsmål genom datainsamling via Payload samt att överföra produktionsdata till ett USB-minne. 

Cat 326 nästa generations grävmaskin har upp till 20 procents lägre underhållskostnader jämfört med 326F. Alla dagliga underhållskontroller kan snabbt och enkelt utföras på marknivå, inklusive en oljesticka på marknivå för enkel kontroll av motoroljan. Förare kan enkelt hålla koll på filterlivslängder och underhållsintervall via skärmen i hytten.

Alla bränslefilter har ett synkroniserat bytesintervall på 1 000 timmar, vilket innebär en dubblerad filterlivslängd jämfört med 326F. Luftintagsfiltret med förrenare på 326 nästa generations grävmaskin har en livslängd på upp till 1 000 timmar, en ökning med 100 procent jämfört med tidigare filter. Förbättrad hydraulfilterprestanda kombinerat med tömningsfria ventiler för att hålla oljan ren vid filterbyte ger ett filterbytesintervall på 3 000 timmar, vilket är 50 procent längre än tidigare modeller.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste