”När jag inte tycker det här är roligt längre då ska jag hitta på något annat”

Att driva ett företag från grävmaskinshytten, går det? Ja, Sebastian Didriksson har bevisat att det är fullt möjligt att framgångsrikt driva ett växande företag bakom spakarna. 

 

Sebastian Didriksson, SD Entreprenad, har lyckats med konsten att få företaget att växa med nästan 900 procent under de senaste tre år – och detta till stor del inifrån grävmaskinshytten! Foto: Ann-Louise Larsson


Nåja, det är kanske inte riktigt hela sanningen. Sebastian Didriksson har även han dagar på kontoret, men de är inte många och får Sebastian välja så sitter han helst i grävmaskinshytten om dagarna. 

– Det är det jag bästa jag vet. Innan jag fick barn förra året var maskinerna som mina bebisar, säger han och skrattar. 

Sebastian är uppvuxen på en gård utanför Strängnäs, där företaget har sin bas idag. Numera är det dock inte så mycket lantbruksarbete som gäller utan mestadels entreprenad- och anläggningsarbeten i några av Sveriges största infrastrukturprojekt, Förbifart Stockholm och Mälarbanan. 

– Jag har haft tur och fått rätt kontakter genom åren, knutit till mig duktiga medarbetare som gör ett bra jobb och försökt ligga i framkant och berätta för beställaren vad det är han eller hon vill ha eller behöver, berättar Sebastian Didriksson. 

Hittat sin nisch

Ett exempel är den nisch på kompaktmaskiner som Sebastian gjort. På Mälarbanan såg han stora fördelar med kompakta maskiner som inte sticker ut för långt men som ändå håller en hög kapacitet. På det sättet kunde han ta jobb som inte de större maskinerna kunde utföra. Han investerade i kortrumpade maskiner och lyckades sälja in konceptet till beställaren. 

– Då var kompaktmaskiner inte alls lika vanliga som idag. Men det gäller att våga tänka annorlunda och inte bara följa med strömmen. Likadant är det med rekrytering. Jag har fångat upp många som inte kommer från entreprenadbranschen, lärt upp dem och fått riktigt duktiga maskinister som är eftertraktade, berättar Sebastian. 

Passionerat förhållande

För honom handlar det om att ha en passion för det man håller på med. 

– Den dag då jag inte tycker att det här är roligt längre, då ska jag hitta på något annat. Jag försöker omge mig med personal som har ungefär samma tänk. Om man bara går till jobbet för att få sin lön, då är det här kanske inte rätt företag för en. Erfarenhet är viktigt men intresse är ännu viktigare. Är man intresserad så skaffar man sig erfarenhet, säger Sebastian. 

Att maskiner är och alltid har varit Sebastians stora passion i livet råder inga tvivel om. När gymnasiekompisarna drog ut och festade åkte Sebastian till granngårdarna och jobbade. 

Drivit eget i tio år

– Det var det jag tyckte var roligt – och fortfarande tycker är roligt, säger han. 

Idag har han hunnit bli 35 år och har drivit eget företag i 10 år. Nyligen utsågs hans företag SD Entreprenad till det snabbaste växande företaget i Sörmland av Dagens industri, med en tillväxt på hela 896 procent under de senaste tre åren. Hur är det möjligt? 

– Stor, genuin drivkraft, intresse för projekten vi håller på med och ett gott rykte. Det vinner man mycket på. Vi har expanderat ihop med jobben vi varit på och det är tack vare att vi kommit in på så stora projekt som Förbifarten och Mälarbanan som vi har kunnat växa så mycket så snabbt, säger Sebastian. 

– Lite tur och mycket envishet krävs också, tillägger han. 

Maskinparken idag består av 14 maskiner och två lastbilar. På senare tid har Sebastian börjat etablera ett nytt ben i företaget – materialåtervinning – och har investerat i sorteringsskopor. 

– Får jag en idé vill jag oftast prova den. Och materialåtervinning är något som kommer mer och mer så det tror jag mycket på. Ska man satsa på något är viktigt att ha rätt verktyg för jobben, säger han. 

Att våga satsa är en framgångsfaktor som Sebastian också lyfter fram.

– Framgången kommer inte gratis. Man måste vara beredd att satsa på det man tror på, säger han. 

Investeringarna har varit många och tunga under de senaste åren. Maskinparken har vuxit kraftigt och Sebastian har valt att satsa på nya maskiner. 

– Vi ska hålla på med grävtjänster, inte skruva med våra maskiner. Jag tycker det är bättre att amortera än att reparera. Jag har valt att köpa Hitachi-maskiner. Vi har ett väldigt bra samarbete med leverantören och det är sällan några problem med maskinerna, säger han. 

Att själv vara med ute på fältet i största möjliga mån är viktigt för Sebastian. 

– Här ute känner jag att jag kan göra skillnad. Plus att det är roligare här och det är det här jag kan. Jag har aldrig sett mig själv i någon ledarroll och kommer förmodligen aldrig att jobba på det sättet heller, säger han. 

Vill inte sitta på kontoret

Just nu håller han på med avslutande arbeten på Mälarbanan och sköter det mesta av företagandet bakom spakarna i maskinen. 

– Jag har en heltidsanställd på kontoret som sköter det administrativa, vilket är en stor avlastning för mig. Efter jul, när vi är klara här, ska jag ta lite tid på kontoret och räkna på nya jobb, men jag kommer fortsätta vara med ute i produktionen så mycket det går, säger han.

 

SD Entreprenad

Omsättning: 28 miljoner (2018)

Antal anställda: 16 stycken plus 2 f-skattare på heltid

Antal maskiner: 14 stycken plus 2 lastbilar

Huvudkontor: Strängnäs

Grundat: startade som enskild firma 2009, ombildade till aktiebolag 2014. 

Tillväxt 2016-2018: 896 procent

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste