Finskt familjeföretag satsar i Sverige

Det finska anläggningsföretaget HVM siktar nu på att etablera sig i Sverige och har under hösten startat ett svenskt dotterbolag. Entreprenadaktuellt har träffat nyanställde vd:n Jonas Wennberg. 

 

Jonas Wennberg är vd på HVM Sverige AB, som är ett nystartat dotterbolag till finska HV-Maarakennus Oy. Företaget jobbar med stålspont, pålning och rivning och kommer börja bearbeta marknaden i norra Sverige.


I Finland har  HV-Maarakennus Oy varit verksamma i snart 60 år. På senare tid har företaget gjort en del jobb i Sverige, och har nu bestämt sig för att satsa och växa i Sverige. Detta genom att starta upp ett svenskt dotterbolag, HVM Sverige AB, och tillsätta vd:n Jonas Wennberg som ska börja bygga upp verksamheten. 

– Jag har bara hunnit jobba här en månad så ännu är det mycket som är väldigt nytt och många praktiska detaljer i uppstarten som tagit tid, men vi har redan fått in förfrågningar på fem jobb som vi håller på att räkna på så det känns som en kanonbra start, säger Jonas Wennberg. 

Han utgår från Piteå, men kommer fokusera på hela norra Sverige. 

– Vi kan ta jobb även på andra håll i landet, en av förfrågningarna som kommit in rör till exempel ett projekt i Uddevalla, men vårt fokusområde kommer att vara Norrbotten och Västerbotten, berättar han. 

Anställda inom kort

HVM jobbar med stålspont, pålning och rivning. I Finland har man ett tjugotal maskiner och lika många anställda förare. Jonas Wennberg hoppas kunna anställa de första medarbetarna till den svenska verksamheten inom kort.  

– Till en början kommer vi att ta hjälp från Finland med både personal och maskiner, men jag hoppas att vi väldigt snart ska kunna vara igång i helt egen regi, fortsätter han. 

Utmaning att få tag i personal

Jonas Wennberg har tidigare arbetat på Swerock i Piteå med maskin- och transporttjänster och har ett stort kontaktnät ut i den norrländska anläggningsbranschen – något som är en stor fördel både för att fånga in jobb och potentiella medarbetare. 

– Det kommer bli en utmaning att få tag i personal, men jag hoppas att det ska kunna lösa sig via de kontakter jag har, säger han. 

 

HVM Sverige AB

Företagets verksamhet består av anläggnings- och rivningsarbeten samt avancerade stålspontarbeten.

HV-Maarakennus Oy startade på 1960-talet inom skogsavverkning. På senare år har företaget blivit kända för att ha en mångsidig maskinpark som uppfyller alla behov inom anläggningsarbeten.

Idag består HVM av 20 kompetenta medarbetare plus ett stort antal underentreprenörer och omsätter cirka 70 miljoner kronor i Finland. 

HVM Sverige AB är ett dotterbolag till finska HV-Maarakennus Oy. Huvudkontoret finns i Piteå.

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste