Först i Sverige med ny svänglastare

Peab Asfalts fräsverksamhet, som etablerades i Markaryd i början av året, är först i Sverige med Mecalacs 11-tons svänglastare AS1600. – Jag tycker den fungerar jättebra, framförallt är den smidig, säger maskinföraren Stefan Svensson. 

 

Peab Asfalts fräsverksamhet är först i Sverige med Mecalacs 11-tons svänglastare AS1600. Foto: Ann-louise Larsson


Det är inte utan att man hajar till när man ser Peab Asfalt rulla förbi med Mecalacs speciella fyrhjulsstyrda ”svänglastare” AS1600, som kan svänga aggregatet 180 grader. 

– Vi har en lång historia med Mecalac, eller Ahlmann som det ju var från början, men det är första gången vi har en sådan här stor Mecalac, förklarar Mikael Andersson, arbetsledare på Peab Asfalts fräsningsverksamhet. 

När man skaffade en ny större fräs behövde man en större sopskopa och – förstås – en större maskin att sätta skopan på. I augusti levererades Mecalac AS1600 och fram till idag har den gått ungefär 250 timmar. Anledningen att man valt just Mecalac är fyrhjulsstyrningen och det svängbara aggregatet, något som är en nödvändighet för det ändamål som företaget har med maskinen. 
 

Huvuduppgiften är att gå efter fräsen och sopa rent på vägbanan. 

Smidig och lätt att vända

– Jag går och sopar efter fräsen. Just nu sitter det en äldre sopskopa på, men vi har beställt en ny som vi inte fått ännu, berättar Stefan Svensson, som är den som rattar Mecalacen om dagarna. 

– Det som jag gillar mest med maskinen är smidigheten och vändradien men också att det är så enkelt att tömma ur skopan i lastbilen när jag är klar. Eftersom jag kan svänga ut tornet så räcker det med att jag kör fram jämsides med lastbilen, vilket hade varit omöjligt med en vanlig lastmaskin, konstaterar Stefan Svensson. 

Han har inte kört någon maskin från Mecalac tidigare, men att köra den här maskinen skiljer sig inte avsevärt från att köra en vanlig lastmaskin. 

– Man kommer in i det väldigt snabbt. Jag tycker inte att det är mer att tänka på, snarare att det är enklare eftersom man kommer fram så smidigt, säger Stefan Svensson. 

Förutom Mecalac har företaget även en del tyska maskiner från Paus i sin ägo. 

 

 

 Mecalac AS1600

  •  Vikt: 11 ton
  •  Motoreffekt: 100 kW / 136 Hk
  •  Max hastighet: 40 km/h
  •  4 hjulsstyrning
  • Lyftkapacitet: 4 ton 

 

Att kunna köra upp jämsides med lastbilen och svänga aggregatet 90 grader har sina fördelar på trånga ytor.

 

Mikael Andersson, arbetsledare på Peab Asfalts fräsverksamhet, berättar att företaget har en lång historia med Mecalac som tidigare var Ahlmann.

 

Stefan Svensson har hunnit köra den nya Mecalac AS1600 ungefär 250 timmar. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste