Dags att byta till vinterhjul

Om du inte redan har bytt till vinterhjul är det hög tid nu. Från och med söndag, 1 december, är det lag på att ha vinterdäck och i år gäller det samtliga axlar även på lastbilar. 

Nu är det dags att hänga på vinterdäcken! Från och med söndag är det lagkrav på vinterdäck för fordon som kör på svenska vägar, i år gäller det även på samtliga axlar även på lastbilar. 

Enligt lag måste fordon som kör på svenska vägar ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars, men redan från 1 oktober har man rätt att sätta på dubbdäcken om väglaget kräver det. Dubbdäcken får sitta på till den 15 april eller så länge det är vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig. 

Det är inte tillåtet att blanda dubbade och odubbade vinterdäck eller sommar- och vinterdäck. Om man kör med släp måste även släpvagnen ha dubbade däck om dragfordonet har det. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Tidigare i år skärptes lagen om vinterdäck och gäller nu även för tyngre fordon som lastbilar och bussar. Numera är det obligatoriskt med vinterdäck på samtliga hjul, inte bara de som sitter på de drivande axlarna som de tidigare reglerna sa. Reglerna gäller även lastbilssläp samt utländska fordon, dock inte lastbilar som är 30 år eller äldre.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste