Första bostadsbygget med grön betong

I våras lanserade Skanska så kallad "Grön betong" som ett led i målsättningen att vara ett klimatneutralt företag senast 2045. Äldreboendet Villa Kviberg är det första bostadsbygget i Göteborg där Grön betong kommer att användas. 

Villa Kviberg är det första bostadsprojektet där Skanskas "Grön betong" används, som lanserades i våras. Foto: Skanska

Förberedelserna är i full gång. Armeringen är klar och Villa Kvibergs första bottenplatta är gjuten. Egentligen är det här vardag för medarbetarna på Skanska. Det som gör det här projektet unikt är att de gjuter med Grön betong.

– Det är oerhört spännande! För första gången ska betongen användas i den här omfattningen och dessutom i ett bostadshus, berättar Daniel Öhrstig, projektchef Villa Kviberg.

Det första spadtaget till Villa Kviberg togs den 28:e augusti och i början av 2021 ska äldreboendet stå färdigt. Villa Kviberg blir fyra våningar högt med 77 lägenheter, personal- och vårdutrymmen. Skanskas gröna betong lanserades våren 2019 och används redan i ett tiotal projekt. Bland annat har en stor bottenplatta till en industrimiljö gjutits i Grön betong med positivt resultat. Enligt Daniel Öhrstig är det stor skillnad på att bygga en lagerlokal och ett hus för boende då kraven ser annorlunda ut och är mer utmanande.

– Jag är inte orolig. Om betongen uppför sig som vi hoppas och tror blir det en jättesuccé med en 30 procentig minskning av koldioxidutsläppen mot det normala, säger han.

Hållbarhetskraven är högt ställda på bygget av Villa Kviberg. Projektet ska bli mörkgrönt enligt Skanskas Gröna Karta och har systematiskt arbetat med att ta fram och analysera noggranna klimatkalkyler ända från projekteringsstart. Utifrån dessa har de sedan gjort system- och materialval baserade på både kostnader i pengar och minskad miljöbelastning. Skanska följer även det internationella systemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) för miljöcertifiering av byggnader.

– Genom medvetna val har vi kunnat minska utsläppen med drygt 15 procent mot utgångspunkten av vad det normalt brukar vara. Det handlar om relativt enkla åtgärder som leder till stora miljöbesparingar, säger Daniel Öhrstig.

På 50 års sikt kommer det totala koldioxidutsläppet från Villa Kvibergs ha reducerats med cirka 45 procent mot det normala. Solceller på taken är en åtgärd, den gröna betongen en annan.

Det är Skanska Betong Region Syd som har tagit fram och levererat den gröna betongen till Villa Kviberg. Patrik Larsson är försäljningschef och berättar att byggprojektet varit och är intressant ur flera perspektiv.

– Vi kom in tidigt i projekteringsfasen och har bistått med en hållbar lösning som ska passa just den här konstruktionen. Betongen är inte plockad från hyllan utan skräddarsydd för Villa Kviberg.

För Skanska Betong är Villa Kviberg ett viktigt pilotprojekt och en möjlighet att berätta att det även finns Grön betong utanför standardsortimentet. Det som varit utmärkande och extra positiv för den här leveransen är att betongen utvecklats genom samverkan mellan alla inblandade.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste