Många kommuner kommer spara in på snöröjning

Ett stort antal av landets kommuner står inför besparingskrav och många planerar att spara in på vägunderhåll och snöröjning, enligt en kartläggning som SVT har gjort.

 

Många kommuner tvingas till besparingar och bland annat kommer man skära i driftskostnaderna för vägunderhåll, vilket betyder mindre pengar till snöröjning. 

Åtta av tio av landets kommuner kommer tvingas till besparingar nästa år. Främst kommer stora kärnverksamheter som skolor och omsorg att drabbas, men ett antal kommuner uppger att man planerar att spara på vägar och vägunderhåll. Fyra av tio kommuner planerar enligt SVT att spara pengar när det gäller vägar och skydd. Av dessa säger 85 procent att man planerar att skära i driftskostnaderna vilket kan innebära minskat underhåll av vägar, minskad gatubelysning och minskad snöröjning.

– Ambitionen kommer att sänkas vad gäller vägunderhåll, uppger exempelvis Gunnel Gyllander kommunchef i Härjedalen, i en kommentar till SVT.

Vaggeryds kommun i Småland ska dra ner på saltningen på den centrala vägen genom kommunen, riksväg 1, vilket ska ge besparingar på mellan 200 000 och 300 000 kronor.

– Rent konkret märks det så att det är inte blir samma säkerhet och trygghet. Det kommer att vara mer snö och man kommer att sanda i stället för att salta och det är klart då får man ta hänsyn till det när man ska åka på vägen, säger Gert Jonsson (M) kommunalråd i Vaggeryd till SVT.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste