Han får årets bergteknikpris

Årets vinnare av Epirocs Bergteknikpris är SBMI:s Björn Strokirk. Priset syftar till att uppmärksamma personer som starkt bidragit till kunnande och forskning inom bergteknik. 

Björn Strokirk, SBMI, fick Epirocs bergteknikpris 2019. Foto: Epiroc

 

Bergteknikpriset har delats ut årligen sedan 2003 och delas i år ut för 16:e gången. 

Priset på 100 000 kronor utgörs av två delar, Ena delen är en donation på 80 000 kronor till ett eller flera utvecklingsprojekt inom bergteknik. Projekten ska bedrivas på svensk högskola, universitet eller företagsoberoende institution och resultaten ska vara offentliga. 

Den andra delen av priset är ett resestipendium på 20 000 kronor som disponeras fritt av vinnaren.

Årets vinnare Björn Strokirk får priset med motiveringen: "att han med ett enastående engagemang för branschen han företräder bidragit till att driva utvecklingen framåt inom frågor som berör och arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor". 

– Björn har ett enastående engagemang för branschen och har jobbat många år med att förbättra och utveckla både arbetsmiljö och säkerhet.Han har på ett föredömligt sätt drivit på den tekniska utvecklingen och tydliggjort detta för medlemsföretagen i SBMI. Det har handlat om allt från arbetsmiljö och ljuddämpning till säker borrning i gamla sprängbottnar, berättar Lars Senf, vd Epiroc Sweden.

Björn Strokirk är både tacksam och hedrad över priset.

– Arbetsmiljö är ett av branschföreningens fokusområden och här vill vi jobba nära tillverkarna för att främja utveckling och användning av säkrare maskiner. Jag är mycket glad att få detta pris efter mångårigt samarbete med tillverkare, bergsprängare och krossentreprenörer, säger Björn Strokirk.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste