”Förarna får bestämma mycket när det gäller inköp av maskiner”

För Ljungby Schakt har omsättningskurvan de senaste åren pekat spikrakt uppåt. Från 2013 när Mikael Larsson startade på noll med en maskin omsätter företaget idag över 18 miljoner och har 16 anställda.

 

Maskinparken hos Ljungby Schakt är brokig och till stor del är det förarna som får bestämma vad de vill köra för maskin. Foto: ann-louise larsson


Yrkesvalet har alltid varit självklart för Mikael Larsson från Hamneda utanför Ljungby i Småland. Med en pappa som drev eget företag i branschen har Mikael tillbringat många timmar under uppväxten i maskiner och när det var dags för honom att kliva ut i arbetslivet fanns inga andra alternativ än maskinförare.

– Jag började som anställd på Hamneda Grus och Åkeri där jag körde först lastbil, hjullastare och sedan hjulgrävare under flera år. Och när jag ville starta eget fick jag möjlighet att köpa loss Cat-hjulgrävmaskinen jag körde från min arbetsgivare, berättar Mikael Larsson.
 

Från 2013 när Mikael Larsson startade på noll med en maskin omsätter företaget idag över 18 miljoner och har 16 anställda.

Brokig maskinpark

2013 drog han igång Ljungby Schakt AB och under de första två åren var han själv i företaget. Men så småningom började jobben rulla in och det blev dags att anställa den första medarbetaren – och därmed var snöbollen i rullning.

– Till en början när jag anställt lånade jag in min pappas Åkerman EC230, men företaget fortsatte snabbt att växa och jag fick köpa in både fler maskiner och anställa fler ganska snart, berättar Mikael.

Förarna har haft mycket att säga till om när det gäller inköp av maskiner, därför är det brokig skara av hjulgrävare, bandgrävare, minigrävare och lastmaskiner i företagets ägo.

– Det är de som ska köra maskinerna hela dagarna och då är det viktigt att de blir nöjda. Jag försöker också att hänga med i den tekniska utvecklingen så mycket det går och kostar på en hel del utrustning på maskinerna, fortsätter Mikael.

Ett exempel är den senaste lastmaskinen från Ljungby Maskin som Mikael lät utrusta med maskinstyrning.

– Det är kanske inte jättevanligt på hjullastare, men jag ser stora fördelar med det. Föraren kan lättare lägga upp jobbet själv och ha bättre koll exempelvis när man fyller upp en tomt eller grusar en yta där asfalt ska läggas, fortsätter han.

Just nu är det mycket ny- och tillbyggnader av industrier, där Ljungby Schakt är involverade i markarbetena, men genom åren har man också varit engagerade i en hel del vägjobb och gör också många enskilda avlopp.

– Vi försöker att hålla oss om i närheten av Ljungby och södra Småland, Halland och det har funnits gott om jobb hittills. Ljungby är en stad som växer och det byggs mycket här, konstaterar Mikael.
 

Är man maskinentreprenör i Ljungby är det klart att det finns en Ljungby-maskin bland ägorna.

Problemlösare

Han är inte rädd för att ta åt sig utmanade projekt som kräver ett stort mått av problemlösning.

– Jag har alltid drivits av utmaning och aldrig varit rädd för att ta jobb även om de verkar svåra och krångliga till en början. Det löser sig alltid, jag har många bra problemlösare bland mina anställda också, så vi hjälps åt.
 

Just nu jobbar Ljungby Schakt mycket med att förbereda för nya indsutrifastigheter i kommunen.

Bygga egen anläggning

Som för många andra i branschen är en av utmaningarna som arbetsgivare att hitta personal, där är ortens maskinförarutbildning en viktig pusselbit i rekryteringsarbetet.

– Vi har ett bra samarbete med skolan och har tagit emot praktikanter. Under de senaste åren har jag anställt en elev om året när de har gått klart sin utbildning, säger Mikael.

Att företaget vuxit snabbt under de senaste åren har mycket att göra med duktig personal och ett stort nätverk. Så mycket större ser dock inte Mikael att företaget ska bli.

– Några anställda till blir det nog, men jag har ingen ambition att bygga upp något jättestort företag. Jag tycker vi ligger på en ganska bra nivå just nu. Jag tänkte från början att jag inte skulle ha några anställda alls så det här är väldigt långt ifrån den idé jag hade när jag startade, säger han.

Målet är att kunna bygga en egen anläggning, i dagsläget hyr man kontors- och personalutrymmen samt del i en tvätthall på ett industriområde i Ljungby och fram till augusti i år har Mikael drivit företaget hemifrån.

– Jag har en tomt här i Ljungby att bygga på, och min ambition och vilja är att kunna sätta igång bygget under nästa år, fortsätter Mikael.

Under hösten har Mikael utsetts till Årets företagare i Ljungby kommun och har dessutom kvalat in på Dagens industris gasell-lista över de snabbast växande företagen i Sverige.

– Där hamnade jag på andra plats i Kronobergs län. Självklart är det kul med utmärkelser och ett viktigt bevis på att jag har gjort rätt i mitt företagande. Mina anställda ska ha väldigt mycket cred, de har stor del i att det har gått så här bra. Jag hade aldrig kunnat göra den här resan själv, säger Mikael.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste