Swedish Agro Machinery närmar sig miljarden

Sedan Swedish Agro Machinery tog över agenturen på Claas har marknadsandelarna framförallt på traktorer ökat. Företaget har nyligen invigt sitt nya huvudkontor i skånska Skurup och jobbar nu på att organisationen att sätta sig ytterligare. 

 

Anläggningen i Skurup har byggts i tre etapper och så sent som i september invigdes huvudkontoret som var den sista etappen. 


Swedish Agro Machinery drog igång sin verksamhet i Sverige 2016 och är importörer av Claas, Samson, Horsch och det senaste tillskottet som är Spearheads rotorklippare samt representerar även Lemken, AVR och Scanstone.

– Vi har valt strategin att vara experter på ett fåtal varumärken. Vi känner oss nöjda med den produktportfölj vi har i nuläget, säger företagets vd Björn Pettersson. 

Swedish Agro Machinery har 14 anläggningar runt om i landet och närmar sig en miljardomsättning med stormsteg. 

– Vi har gått från 16 miljoner första året till 750 miljoner i år, säger Björn Pettersson. 
 

Marknadsandelen för Claastraktorer ökar och ligger nu på cirka 4,5 %.

Ökar på traktorer

Claas har varit en av de stora i Sverige när det gäller tröskor, med en marknadsandel på runt 40 procent. 

– Med en delvis ny säljkår har vi inte riktigt nått det resultatet ännu, vi ligger idag på omkring 30 procent på tröskorna. När det gäller traktorerna har Claas varit ganska små på marknaden i Sverige tidigare, ungefär 1,5 procent. Vi har fram till nu ökat till ungefär 4,5 procent och jag tror att vi snart klarar fem också, säger Hasse Ripa, som är nytillträdd försäljningschef i företaget. Han har en bakgrund inom lantbruk men har även jobbat med entreprenadmaskiner under ett antal år. 

– Generellt sett kan man säga att Claas har en bättre marknadsandel ju större maskinerna är. För ett par sedan fick vi också ett hjullastarprogram med maskiner från 5- 20 ton, vilket öppnade nya dörrar för oss även mot entreprenadkunderna och för lantbrukare som även tar en del snökörningar och liknande. Vi ser dem som ett viktigt segment för oss, säger Hasse Ripa. 
 

Hasse Ripa, ny försäljningschef och Björn Pettersson, vd, är mycket nöjda med att anläggningen i Skurup nu är klar och i bruk.

Midjestyrning

– Den stora fördelen med vårt hjullastarsortiment är att det är extremt smidigt med midjestyrning och medstyrande bakaxel. Redskapssidan har också haft väldigt positiv utveckling. Som ny i företaget måste jag säga att jag är imponerad över resan så här långt. Det tar tid att sätta organisationen och bygga upp detta i en mogen bransch och det har Swedish Agro Machinery lyckats bra med på väldigt kort tid, säger Hasse Ripa. 

Anläggningen i Skurup har tre olika funktioner; dels som reservdelslager i dagsläget för den svenska marknaden, men från årsskiftet ska man även serva den norska reservdelsmarknaden. 

– Tanken är att vi på sikt ska serva hela Norden och Baltikum och där är läget i Skurup väldigt bra, säger Björn Pettersson. 

Personalen på reservdelslagret har viss hjälp av en robot för att plocka ihop beställningarna. 

Otroligt nöjda

Reservdelslagret stod klart i juli förra året och är 3 600 kvadratmeter stort. Delar som beställs innan klockan 16 ska kunna nå kunden redan dagen efter. 

Verkstadsdelen i företaget har varit igång ungefär ett år och just nu jobbar med hårt med att sälja in vinterservice av tröskor. Förutom den fysiska verkstaden har företaget även 45 servicebussar i landet för att snabbt kunna nå ut till kunderna. 

Den senaste delen av anläggningen är huvudkontoret och invigdes så sent som i höstas. Här sitter försäljningsorganisationen, produktchefer, ledning och administrationsavdelningen bland annat. Här finns också en utställningshall och utbildningslokaler. Här sitter också en växtskyddssäljare och är tanken att man även ska ha fodersäljare på plats för att vara heltäckande av Swedish Agros verksamhet. 

– Vi är otroligt nöjda med den nya anläggningen. Målet för den närmaste tiden är att få snurr på de anläggningar vi har och att alla bitar ska falla helt på plats, säger Björn Pettersson. 
 

Reservdelslagret i Skurup servar i dagsläget den svenska marknaden, men kommer från årsskiftet även att serva den norska marknaden. 
 Foto: Ann-Louise Larsson

 

Just nu är det många som passar på att serva sina tröskor. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 december 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste