använd ej" /> Regeringen ska utreda utfasning av fossila drivmedel - Entreprenadaktuellt

Regeringen ska utreda utfasning av fossila drivmedel

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska ge förslag på hur ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar ska genomföras samt när fossila drivmedel ska ha fasats ut.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund, i ett pressmeddelande.

Till särskild utredare har Sven Hunhammar utsetts. Han är civilingenjör och doktor i naturresurshushållning, anställd vid Trafikverket som måldirektör för miljö och hälsa, men har tidigare arbetat på Stockholm Environment Institute, Naturvårdsverket, Trafikanalys och Naturskyddsföreningen.

Uppdraget med utredningen är bland annat att:

  • analysera förutsättningarna för att införa ett nationellt förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och hur fordon som drivs på förnybara drivmedel eller som är elhybrider ska kunna undantas från ett sådant förbud.
  • analysera hur ett EU-förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och en utfasning av fossila drivmedel i EU kan åstadkommas
  • lämna nödvändiga författningsförslag, dock inte inom skatteområdet där endast åtgärder får analyseras och konsekvensanalyser utföras.
  • föreslå ett årtal för när fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige och vilka åtgärder som behövs för att det ska kunna ske på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 februari 2021.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste